Fler ensamma flyktingbarn till Västerås

Västerås stad ska ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. För första gången ska man också öppna ett särskilt boende för dem.

Hittills har Västerås stad haft ett avtal om att ta emot fem ensamkommande flyktingbarn, men i veckan beslutade Individ- och familjenämnden att ta emot ytterligare tio.

Mottagandet sköts av Socialkontoret Barn och ungdom tillsammans med Integrationsenheten, där Barbro Svensson är chef.

Hon förklarar det utökade mottagandet så här:

– Det kommer in väldigt många nyanlända ungdomar. Enligt de sista uppgifterna jag fick från Migrationsverket så kommer det in ungefär 70 barn i veckan. De behöver komma ut i kommunerna och inte sitta kvar på flyktingförläggningarna.

Hittills har man placerat alla de barn man tagit emot i familjehem, och fem av de som man tar emot enligt det nya utökade avtalet med Migrationsverket ska också fortsättningvis placeras i familjehem.

Nu öppnar man också dörren för andra alternativ.

För första gången ska Västerås stad  - på samma sätt som till exempel Surahammar och Fagersta - öppna ett hem för vård och boende, ett HVB-hem, i Iggebyvillan på Tunby. Där ska fem av ungdomarna bo. Dessutom ska fem ungdomar få bo i så kallade utslussningslägenheter.

– Det här är ju väldigt individuellt och är beroende på hur mogen man är, men vi har större flexibilitet genom det här sättet att jobba, säger Barbro Svensson till P4 Västmanland.

Det nya boendet och utslussningslägenheterna ska vara igång i höst, och nu söker Västerås stad också personal till de nya boendeformerna.

– Totalt så blir det nog 15 anställda: tolv till HVB-hemmet och sedan har jag en extra här på Integrationsenheten. Ulrika Wennerholm har två extra på familjehemsrekryteringen också, säger Barbro Svensson, chef på Integrationsenheten vid Västerås stad.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista