Västmanland

Mobilt kriscentrum för män igång

Män som misshandlar och behöver stöd för att komma ur sitt beteende erbjuds hjälp även ute i länet. Hittills har Kriscentrum för män bara funnits i Västerås.

Tack vare stöd från den statliga Ungdomsstyrelsen har idén om mobila team i andra delar av länet kunnat förverkligas.

– För besökarna är närheten ganska avgörande, att vi finns på plats nära dem som har behov av oss, säger Reidar Landquist som arbetar på Kriscentrum för Män i Västmanland.

Kriscentrum för män i Västmanland ingår i arbetet mot kvinnovåld. Kriscentret öppnade sina dörrar för snart två år sedan och har sedan dess mött män som vill komma ur sitt destruktiva beteende i lokalerna på Sjöhagsvägen i Västerås.

Kriscentret stöds ekonomiskt av Västerås stad, länsstyrelsen och landstinget men pengarna har räckt bara till två halvtidstjänster. Därför har man inte förrän nu kunnat förverkliga idén om att möta män på plats ute i länet. Det tack vare en halv miljon kronor från den statliga Ungdomsstyrelsen som vill stödja kriscentrets idé med så kallade mobila team.

I praktiken innebär stödet att kriscentret är på plats såväl i Köping som i Fagersta på onsdagar, och snart även i Sala och Reidar Landqvist är mycket nöjd med att man kommit igång med det här:

– Ja, vi har ju haft besökare som har pendlat. Till en början så går det ju bra men sedan när de känner sig väldigt nöjda kan det hända att de avbryter besöken tidigare eftersom det är så långa avstånd, säger Reidar Landqvist.

Pengarna räcker till slutet av året men Reidar Landqvist vill helst se att verksamheten ute i länet kunde permanentas, men det är en penningfråga.

Det är kvinnan som far illa, det är barn som far illa men kan man stoppa den spiralen så är ju mycket vunnet. Då vinner man otroligt stora kostnader på att man kanske slipper att placera eller omhänderta barn. Det är hela tiden en ekonomisk prioriteringsfråga, säger Reidar Landquist, samtalsledare på Kriscentrum för Män i Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista