Kommunrevisorer kritiserar nämnd

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sala får en rejäl anmärkning av kommunrevisionen. Revisorerna är inte nöjda med det ekonomiska resultatet för 2009 och anser också att nämndens ordförande brustit i beredningen av ärenden till nämnden.

Att en nämnd får en sådan här varning är sällsynt, säger Glenn Andersson (S) som är ordförande i kommunrevisionen i Sala:

– Det är väldigt ovanligt och det här är ju ett instrument som man bara ska använda om det finns fog för det och det och det menar vi att det gör i det här fallet, säger han.

För tredje året i rad redovisar utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sala ett underskott och för 2009 handlar det om 8,6 miljoner kronor mot budget.

Nämndens ordförande Arne Persson (KD) säger att han tar kritiken på allvar. Utbildnings-och arbetsmarknadsnämnden har dragits med ett underskott ända sedan förvaltningen startade för tre år sedan. Det handlar om ett långsiktigt arbete för att få ordning på ekonomin, menar han.

Han får också skarp kritik av kommunens revisorer för att han som ordförande inte sett till att det funnits tillräckliga underlag inför nämndens sammanträden. För att lösa det problemet kommer en person att anställas som kan ta fram utredningar och material så att nämnden får ett bra underlag att arbeta med, säger han.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden fick redan förra året kritik av kommunrevisionen, men den här gången är kritiken hårdare.

Det som kan rädda situationen är att nämnden redan påbörjat ett arbete för att kunna redovisa ett bättre resultat i slutet av det här året.

– Om de genomför de beslut som de har fattat hösten 2009 fullt ut, då är förutsättningarna väldigt goda att de klarar detta. Och det får vi väl hoppas då, säger Glenn Anderson (S), ordförande i kommunrevisionen.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista