Rutiner ses över efter datakrasch

3 000 av Västerås stads datorer slogs förra veckan ut av ett antivirusprogram. Nu, knappt en vecka senare, börjar läget återgå till det normala och då är det dags att se över hur hanteringen av krissituationen fungerade.

– Vi ska titta på vad vi gjorde bra och vad vi gjorde mindre bra. Vi ska också se över våra rutiner och även se om våra system skulle kunna förbättras, säger IT-chefen Fredrik Strandlund.

IT-staben ser väldigt allvarligt på det inträffade. Särskilt eftersom det var just programmet som ska förhindra sådana här problem som ställde till problemen. Men Fredrik Strandlund tror ändå att man kommer fortsätta använda sig av MacAfees antivirusprogram;

– Det här är ett företag med väldigt högt anseende men självklart måste man alltid omvärdera och titta på om det finns andra alternativ.

Det var i onsdags förra veckan som en del av Västerås stads datorer började bete sig underligt och stänga av sig. Man kom fram till att felet låg i en uppdatering från antivirusprogrammet som råkat ta bort en uppstartningsfil från datorerna.

Nu är så gott som alla datorer återställda men även om man anser sig ha en god IT-säkerhet vågar inte risk manager Monique Holmgren garantera att det aldrig händer igen;

– Däremot så tror jag att vi får arbeta mer med verksamheterna. Händer det någonting sådant här kan man inte bara luta sig tillbaka utan man måste ha alternativa lösningar.

Största problemet under datakraschen har varit informationsspridningen  och det är vid sådana tillfällen man ser sina svagheter, säger Monique Holmgren;

– Man märker en sådan här gång hur beroende man egentligen är av el, tele och IT.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista