Rekryteringsturné ska hjälpa industrin

Industrin behöver fler personer som klarar av de mer avancerade maskinerna. Därför åker en rad automationsföretag och Mälardalens högskola ut på rekryteringsresa i länet för att fånga upp gymnsieeleverna.

Idag stannade de till på Wenströmska gymnasiet och Gertrud Fager, projektledare från Mälardalens högskola, ser ljust på framtiden för automationsindustrin;

– Få västeråsare vet att vi har en tredjedel av automationsproduktionen i Sverige här i Västerås. Det finns jobb och vi är här för att hjälpa företagen att få den kompetens de behöver.

David Westling går andra året på elprogrammet på Wenströmska gymnasiet och han tycker att dagens föreläsningar om automationsindustrin är intressanta;

– När jag började på elprogrammet hade jag bara tänkt att utbilda mig till elektriker men nu har jag blivit mer sugen på ingenjörsyrket och funderar på att läsa vidare.

Förhoppningen är att 45 elever av de 90 man föreläser för idag ska studera vidare inom automation, berättar Gertrud Fager;

– Vi gör allt vi kan för att försöka få in folk så att industrin får rätt kompetens, för det gäller ju också att ha ett bra urval att utgå ifrån senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista