Västeråsare friad av HD - miljöåklagarna oroade

Trots att han erkänt friades en företagare från Västerås av Högsta domstolen. Det oroar landets miljöåklagare.

En dom i Hösta domstolen, HD, oroar nu miljöåklagarna runt om i landet, så även i Västmanland.

Domen kan nämligen tolkas som om privatpersoner och företag straffritt kan hälla ut kemikalier i naturen - bara de sanerar marken efteråt.

Det var år 1999 som en företagare i Västerås orsakade ett utsläpp av minst 500 liter dieselolja. Mannen har erkänt att det var hans fel att oljan rann ut.

På företagstomten fanns en tank för dieselolja, och företagaren hade glömt att koppla på två av de tre säkerhetssystem som skulle förhindra ett utsläpp.

När det tredje säkerhetssystemet, ett tidlås, kopplades ifrån på måndag morgon så började oljan att rinna ut, ner i marken och ut i ett avlopp som mynnar ut i Mälaren.

Oljan rann i över en timme innan en saneringsfirma kom till platsen, och man lyckades bara samla in 50 av de 500 liter dieselolja som rann ut.

Åklagare Stefan Karlmark i Västerås ville att mannen skulle dömas till ett kraftigt bötesstraff, men varken tingsrätt, hovrätt eller HD gick på åklagarens linje.

HD frikände mannen eftersom utsläppet ägde rum i ett tättbebyggt område och därför snabbt kunde upptäckas och saneras. Risken för skada var aldrig stor, enligt HD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".