Kritik mot att friskvårdstimme dragits in

Personal på medicinkliniken i Köping upprörs över att deras friskvårdstimme tagits bort. Friskvårdstimmen innebar att de anställda fick träna en timme i veckan på arbetstid.

Möjligheten till friskvård på arbetstid har funnits på en del kliniker i Västmanland, men togs bort den första januari.

Sjukgymnasterna Anna Karolczak och Angela Bishop, som jobbar på rehab-enheten på Köpings lasarett, upprörs över att de inte längre får ha kvar friskvårdstimmen.

- Landstinget som ska vara någon sorts förebild, det blir ingen trovärdighet om de inte tar hand om sin egen personal. Det är svårt att gå vidare till patienter och försöka förklara för dem att friskvård ska vara så nyttigt när vi inte får utöva det själva, säger Angela Bishop.

Fram till första januari kunde enskilda kliniker inom landstingets sjukhusvård själva välja om man skulle ha en friskvårdstimme för sin personal. Bland annat hade medicinkliniken i Köping, som omfattar större delen av Köpings lasarett, en friskvårdstimme.

Men från och med första januari har den möjligheten tagits bort, efter beslut av sjukhusdirektör Lars-Gunnar Kallin. Han säger att det enligt reglerna egentligen aldrig funnits någon friskvårdstimme, men att man fram till första januari gjort undantag från reglerna för de kliniker som ville.

I och med de nedskärningar som görs på landstinget finns det nu, enligt Lars-Gunnar Kallin, inte längre pengar till några friskvårdstimmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".