Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny medicin kan förändra livet för sjuka

Publicerat onsdag 11 februari 2004 kl 07.06
En ny schizofreni-medicin som testats i Västerås kan bli ett genombrott i kampen mot den svåra sjukdomen. Medicinen verkar inte ha några biverkningar, något som är unikt för mediciner mot schizofreni.  

En helt ny medicin mot schizofreni - ACR 16 - har testats på Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Ola Gefvert, överläkare på schizofreniavdelning 96 på Centrallasarettet i Västerås, är den som drivit undersökningen framåt.

Han hoppas att ACR 16 ska bli lika viktig för schizofrena som insulinet är för diabetiker, och han är mycket nöjd över den effekt medicinen har haft på flera av hans patienter.

- Två av mina patienter blev starkt förbättrade, och det märktes i deras sociala liv. Att kunna gå hem till släktingar som man inte vågat gå hem till på 25 år - det är ju förstås en stor effekt, säger Gefvert till P4 Västmanland.

Totalt deltog 18 patienter i undersökningen i Västerås. Sex av dem fick sockerpiller, övriga 12 fick medicinen ACR 16. Under de tre veckor som patienterna fick äta ACR 16 blev hälften av dem mycket bättre.

De patienter som deltog i undersökningen lider av svår schizofreni, och har varit sjuka i minst 15 år.

Forskarna vet att schizofreni till stor del beror på en brist eller ett överskott i hjärnan av signalsubstansen dopamin. Medicinen ACR 16 är den första medicinen som kan jämna ut nivåerna.

Dessutom verkar medicinen inte ge några biverkningar, något som är unikt när det gäller mediciner mot schizofreni.

Sjukdomen schizofreni bryter ut när patienten är mellan 18 och 25 år. De sjuka upplever ofta att de är förföljda, de hör röster, har hallucinationer, vågar inte gå ut och har stark ångest.

Medicinen ACR 16 är framställd av nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Nu har ett amerikanskt läkemedelsföretag, Merk, köpt patenten på medicinen för en halv miljard, och kommer att testa medicinen på hundratals personer.

Om den fortfarande verkar lika effektiv och inte ger några allvarliga biverkningar, kan den finnas på marknaden om fem-sex år.

Ove Danielsson är medlem i Västmanlands anhörigförening för psykotiskt sjuka, VIP, och han hoppas att medicinen är så bra som forskarna tror.

- En medicin mot schizofreni som inte ger några biverkningar vore ett stort genombrott, säger han.

Dagens mediciner ger kraftiga biverkningar, bland annat i form av myrkrypningar i kroppen och kraftiga skakningar.

Enligt Ove Danielsson är biverkningarna så obehagliga och kraftiga att många svårt sjuka låter bli att ta sin medicin och blir sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".