Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortfarande oklart om torvbrytning på Kerstinbomyran

Det är nu över 20 år sedan regeringen godkände torvbrytning på Kerstinbomyran invid Dalälven norr om Tärnsjö täkten, men ännu har ingen brytning kommit igång. Nu ligger frågan återigen på regeringens bord.

Rader av överklaganden, många upprörda möten, en rad utredningar och ett flertal myndighetsbeslut har fört frågan om torvbrytning på Kerstinbomyran till en regeringsfråga.

Det var ursprungligen energibolag i Avesta och Sandviken som sökte tillståndet att bryta torv på området. Men markägarna sade nej liksom Heby kommun. Under resans gång har också Nationalparken sett dagens ljus. Den ligger omedelbart söder om Kerstinbomyran.

Det attraktiva området består till mycket stor del av björkskog. Visserligen ansåg länsstyrelsen inte att det var så märkvärdigt, men Svenska Naturskyddsföreningen ville värna om 43 000 fullväxtra björkar och ett tiotal utrotningshotade fågelarter. Så när Länsstyrelsen sade ja till brytning anmäldes området till EU kommissionen av naturskyddsföreningen som ansåg att det skulle passa in under Natura 2000. Och om så skulle bli fallet skulle området bli fredat.

Något besked från EU har ännu inte kommit. Istället stundar regeringens slutliga avgörande och MEBIO, som numera äger koncessionen, påpekar i ett slutligt yttrande att utgången torde vara given. MEBIO menar att brytning skall medges, inte minst eftersom samhällets intresse för torv som energikälla vuxit under åren och torven fått en högre status i den statliga torvutredningen sammanfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".