Brodebatt i Arboga

Frågan om att göra Arboga till hamnstad har åter blivit aktuell. Det gäller eventuell ombyggnad av Östra bron, som sammanbinder E18 med E20 utanför Arboga och som är för låg för att båtar med mast ska kunna komma under.

Nu vill Göran Edlund, folkpartist i Arboga, ta med sig den politiska ledningen för att uppvakta kommunikationsdepartementet. Han menar att staten förstörde Arboga som hamnstad, genom att bygga den låga Östra bron på 70-talet.

- Om Volvo kunde få flera hundra miljoner för att flytta från Arboga, kan väl Arboga få 50 miljoner kronor för att fler ska flytta till Arboga, säger Göran Edlund.

P-O Nilsson, Arbogas socialdemokratiske kommunalråd, är inte negativ till idén att försöka få staten att betala, men han påpekar att det har gjorts tidigare försök och att enda chansen vore att hitta ett förhandlingsläge. 1993 gjorde Vägverket en utredning med ett förslag om en ny hög bro vid Reutersberg, som skulle koppla samman E18 med E20.

- Om Arboga kommun går med på att de bygger en billigare, lägre öppningsbar bro där, kanske det skulle ge sådana besparingar att Vägverket kunde tänka sig att bygga om Östra bron, säger P-O Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".