Oväntade pengar till hembygdsföreningen i Kolbäck

Hembygdsföreningen i Kolbäck har fått ett oväntat tillskott i sin kassa. Igår lämnade NA Berqvist, make till den i höstas avlidna hallstammarpolitikern Eva Berqvist, över en halv miljon kronor till föreningen, pengar som samlats för att hedra minnet av henne.

Pengarna ska användas till att belysa och forska i Kolbäcks historia. För den lilla hembygdsförenigen var den stora summan en total överraskning.

-Det är klart när man tittar på summan så var det en klar överraskning även om vi hade mycket pengar tack vare den insamling som gjordes via hennes dödsannons, säger Sven Nordström, ordförande i Hembyggdsföreningen i Kolbäck till P4 Västmanland.

Den dryga halvmiljonen har samlats in på initiativ av medlemmar i den numera nedlagda föreningen Fri Information. Den omstridda föreningen Fri infomation gav ut en tidning med samma namn. Tidningen ansågs sprida främlingsfientliga åsikter och t ex i förra valet stödde tidningen öppet det främlingfientliga partiet, Sverigedemokraterna. Eva Bergqvist var redaktör och ansvarig utgivare för tidningen.

-Eva var mycket intresserad av Kolbäcks historia och det var därför naturligt att pengarna skulle gå till hembyggdsföreningen, säger NA Berqvist, make till den avlidna Eva Berqvist, till P4 Västmanland.

Och han ser inga problem med att ta emot den summa som samlats in av före detta medlemmar i föreningen Fri information:

-Jag ser det som ett bevis på att hon betydde mycket och hon sågs som en föregångskvinna. Om människor vill hedra en avliden person varför skulle då någon störta fram och vilja kasta smuts på denna vilja, säger NA Berqvist.

Inte heller Sven Nordstöm, ordförande i hembygdsförenigen, ser några problem med att ta emot och använda pengarna:

-Vi har ju känt Eva som läkare på orten och uppskattat hennes gärning där och att det sedan har kommit så här mycket pengar, det kan vi inte säga att vi har några betänkligheter för. Hon har ju inte varit emot invandrare utan hon har ju varit kristik mot invandrarpolitiken och det är två skillda saker, säger Sven Nordström, ordförande i hembyggdsföreningen i Kolbäck, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista