Nästan klart var Köpings stora "Meccano" ska stå

Drygt fyra år efter millennieskiftet kan det nu vara klart var den omdebatterade så kallade ”Millennie-skulpturen” i Köping ska stå. Skulpturen är ett stort meccano, gjord av 365 bitar fastskruvade av köpingsborna.

Enligt ett förslag från kommunens tjänstemän ska skulpturen stå mittemot järnvägsstationen, på andra sidan Järnvägsgatan.

Henrik Hansson och Kennet Engström i konstnärsgruppen Indacop, som kom med idén till skulpturen, är nöjda med placeringsförslaget:

- Jag tycker att det ser jättebra ut! Jag är jätteglad att det här förhoppningsvis kan falla på plats, så att den här kontoversiella skulpturen kan få ett läge att synas för alla människor som har varit involverade i projektet.

Millennie-skulpturen, som den kommit att kallas, är ett stort meccano med stålbitar och fundament tillverkade av lokala företag.

En bit meccano skruvades fast varje dag under hela 1999. Sammanlagt 365 bitar alltså, som satts dit av privatpersoner, föreningar och skolklasser.

Att hitta en lämplig placering för skulpturen har alltså tagit drygt fyra år, om nu det här förslaget, vid järnvägsstationen, går igenom.

Och eventuellt fortsätter konstverket sedan att växa - kanske ska ytterligare bitar skruvas dit, men då blir det en bit om året...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".