Chockerande siffror om hedersrelaterat våld i Västmanland

Mer än tio gånger fler flickor än förväntat är utsatta för hedersrelaterat våld i Västmanland. Det visar nya uppgifter som länsstyrelsen samlat in.

Ett chockerande resultat - så kan man sammanfatta länsstyrelsens första analys av en kartläggning av hur många flickor och unga kvinnor i Västmanland som riskerar att bli, eller har blivit utsatta, för hedersrelaterat våld.

70 flickor i Västmanland riskerade eller blev utsatta för hedersrelaterat våld 2003, konstaterar länsstyrelsen.

Det betyder att mer än tio gånger fler flickor än förväntat är drabbade.

- Vi trodde att det rörde sig om upp till fem-sex flickor i länet, säger Katarina Pihl, socialkonsulent på länsstyrelsen. 

Kartläggningen - som ingår i en stor nationell undersökning - gjordes med hjälp av enkäter som 86 skolor, ungdomsmottagningar, flyktingmottagningar, kvinnojourer och enheter inom socialtjänster i länet svarade på.

Det gällde att rapportera in flickor som under 2003 blivit kontaktade av eller själva tagit kontakt med socialtjänsten.

De flickor och unga kvinnor som rapporterades in skulle ha känt sig kränkta, övervakade och kontrollerade, utsatts för hot, hot om våld och våld, relaterat till hederstraditioner inom familjer.

Länsstyrelsen har också gjort intervjuer med utsatta flickor, och dessa ska nu analyseras för att ta reda på behovet av insatser, t e x skyddat boende.

Landets större län har kommit längre - där har länsstyrelserna i samarbete med kommunerna redan börjat utveckla skyddad boende för de som behöver.

Regeringen gav länsstyrelsen i Västmanland 300 000 kronor för att kartlägga och analysera behovet av insatser för flickor och unga kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista