Personalbrist förklaring till ökad inhyrning inom landstinget

I Västmanland ökade kostnaderna för inhyrd personal med 44 procent förra året. Därmed går man mot strömmen. Förklaringen är bland annat att det råder brist på familjeläkare och radiologer, enligt landstinget.

Landstingens kostnader för inhyrd personal, som stafettläkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag, minskar för första gången på flera år.

Men inte i Västmanland. Här ökade istället kostnaderna med 44 procent förra året. 

Den inhyrda personalen kostade landstinget totalt nästan 30 miljoner förra året - det är drygt 8 miljoner mer än året innan.

Det är fortfarande brist på familjeläkare, och därför tvingas landstinget hyra in stafettläkare som kan fylla de tomma platserna. Stafettläkarna kostade landstinget 18,5 miljon förra året.

Men landstinget försöker nu ”ragga” framtida familjeläkare bland de läkare som efter fem års studier ska göra sin AT-tjänst, sin allmänna tjänstgöring.

Enligt personalchef Maria Björk så går det ganska bra; det är inte svårt att få dem att göra sin AT-tjänst på en vårdcentral i Västmanland, det svåra är att locka dem att stanna när AT-tjänsten är över.

Även inom sjukhusvården tvingas man anlita bemanningsföretag.

Enligt sjukvårdsdirektör Lars Gunnar Kallin måste man hyra in läkare till radiologen i Köping, och just radiologer är det brist på i hela landet, så de kan välja och vraka bland sina jobberbjudanden.

Dessutom måste man mellan varven ta in ett tiotal sjuksköterskor från bemanningsföretag som kan arbeta natt, för att säkra den medicinska säkerheten.

Eftersom det råder anställningsstopp kan klinikcheferna inte erbjuda den egna personalen något annat än vikariat. Då väljer många av landstingets sjuksköterskor att söka andra tjänster, inom eller utanför landstinget.

Landstinget tvingas då istället ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag.

Men landstinget Västmanland är inte det landsting som ligger i topp när det gäller att hyra in personal. Gävleborgs landsting, lade ut 109 miljoner på personal från bemanningsföretag förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".