Arboga vill fortsatt bygga nära ån

Arboga kommun fortsätter planera för nya bostäder i ett område nära Arbogaån, trots att länsstyrelsen tycker att det är fel att göra undantag från strandskyddet och bygga så nära vattnet.

Som vi berättat tidigare vill kommunen ha 16 småhus vid ån, och upplåter därför ett område alldeles väster om Västerleden och söder om Arbogaån för dessa.

- Vårt planarbete fortsätter och vi kommer att ha anledning att diskutera den här saken med länsstyrelsen. Ska vi kunna locka nya invånare från exempelvis Örebro så måste vi ha en attraktivitet på våra bostäder som kan konkurrera med det man kan erbjuda i de här större städerna, säger kommunalrådet P-O Nilsson.

Kommunen planerar att stå för förstärkningar av strandkanterna och byggnation av en åpromenad, åtgärder som beräknas kosta omkring 2,5 miljoner kronor. Själva byggandet av husen hoppas kommunen däremot att ett byggföretag ska stå för.

Länsstyrelsen tycker alltså att Arboga kommun inte bör gå vidare med att planera för bostäder i området. Enligt länsstyrelsens uppfattning finns det inte tillräckliga skäl för att göra undantag från strandskyddslagen. Än så länge finns bara ett yttrande från länsstyrelsen, men i ett senare skede kan kommunens planer på ett bostadsområde vid vattnet komma att överklagas, och det gör att kommunen framöver kommer att försöka få länsstyrelsen att ändra sig.

Är då inte strandskyddet också viktigt?

- Strandskyddet är viktigt också, men om man tänker på att detta idag är åkermark som ju ingen normalt sett har rätt att gå på, så ju det ingen tillgång för invånarna, svarar P-O Nilsson.

- Och när det gäller själva stranden så kommer vi att göra den mer tillgänglig genom att bygga en åpromenad som gör att allmänheten då lättare kan ta sig fram utefter Arbogaån än vad man kan göra idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista