Fortsatt strid om bryggor i St Aspen

Striden om två 30 meter långa bryggor vid Köpmanhamn i sjön Stora Aspen söder om Fagersta fortsätter. Det är en familj från Stockholm med en sommarstuga på en sjötomt som inte vill acceptera att främst den ena bryggan inkräktar på deras vattenområde.

En mindre brygga för ett begränsat antal båtar kan man gå med på men inte en brygga som har kapacitet för 40 båtar.

Utmed Stora Aspens västra strand finns det två sommarstugeområden, och en av dessa är Köpmanhamn, och där har Stockholmsfamiljen en fastighet med 37 meter strand.

För att ge de fastighetsägare som inte har strandtomt möjlighet att ha båt har Fagersta kommun sagt ja till att bygga en brygga på det gemensamhetsområde som ligger granne med Stockholmsfamiljens tomt, men istället för de två mindre bryggor med totalt 15 platser som man hade diskuterat sedan tidigare sade kommunen ja till två 30 meter långa bryggor varav den ena skulle hamna granne med den nu klagande familjen.

Totalt skulle 40 båtar kunna vara förankrade vid bryggorna och längst ut skulle man ha stegar för att göra det möjligt att bada därifrån, och utanför - ytterligare en bit i sjön - en badplattform.

Stockholmsfamiljen anser hela handläggningen vara skrämmande eftersom man inte tar hänsyn till deras fastighet. Att få en allmän badplats och en mindre båthamn skulle innebära stora störningar för dem och deras advokat, som nu skrivit till Fagersta kommun, påpekar att en brygga av den omfattningen kräver byggnadslov. Lyssnar inte kommunen på familjens klagomål är man inte främmande för att föra ärendet till högre instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".