Inga extrapengar till ny dyr teknik

Inom några år kommer talböcker och tidningar att vara helt digitaliserade. Behovet av de dyra uppspelningsapparaterna ökar hela tiden. Trots det har landstinget inte satt av en extra krona.

I Västmanland är den nya tekniken, som kallas Daisy, inte någon nyhet, eftersom länet var ett av få som fick ingå i ett introduktionsförsök redan 1999, när tekniken var helt ny.

De gamla kassettbanden byts ut till cd-skivor, som rymmer upp till 50 timmars läsning. Men de kan inte spelas i en vanlig cd-spelare och en särskild Daisyspelare kostar mellan
3 000 och 5 000 kronor.

För tre år sedan beställde landstinget en utredning, som bland annat uppskattade att 800 personer i Västmanland behöver särskilda uppspelningsapparater, något som borde tillgodoses innan 2005.

Landstinget Västmanland tog aldrig ställning till förslaget, eftersom utredningen egentligen handlade om någonting annat. Inga särskilda pengar har satts av för utdelning av Daisyspelare utan det ska rymmas inom ordinarie hjälpmedelsbudget.

Syncentralen har under de senaste åren bara delat ut 50 Daisyspelare, varav 33 med statliga projektpengar.

Eva Nilsson, ombud för SRF, Synskades riksförbund, i Västmanland är kritisk till att så få Daisyspelare delats ut:

- Det finns väl de som får Daisyspelare, men det blir de som ropar högst, säger hon.

Nu har Talboks- och Punktskriftsbiblioteket, som producerar de flesta talböcker i Sverige, bestämt sig för att helt övergå till den nya digitala tekniken.

Enligt Elisabeth Löf, socialdemokratiskt landstingsråd i Västerås, finns trots allt inga planer på att öka Syncentralens budget.

- Det har helt enkelt inte funnits några pengar och dessutom, med den tekniska utveckling vi har idag, vet vi ju inte om det om några år kommer någonting helt annat, säger Elisabeth Löf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".