Bestående giftspår i naturen efter länets tunga industri

Den tunga industrin i Västmanland har lämnat giftiga spår i naturen. En rapport från länsstyrelsen visar att det finns 1 500 förorenade områden i länet.

Den en gång i tiden så stolta gruv- och järnhanteringen i Västmanland har lämat spår efter sig som aldrig kommer att kunna utplånas. Skälet är helt enkelt att de förorenade platserna är för många och många av dem så förorenade att det kan innebära större miljökatastrofer om man börjar gräva i dem, än om man låter de vara.

Ett exempel är Fagersta Bruks stora industriomåde. Skulle man börja gräva där finns risken att grundvattnet och Kolbäcksån förgiftas. Samma sak gäller flera andra industritomter som brukstomterna i Kolswa, Hallstahammar och Surahammar.

En annan verksamhet som satt svåra spår är de många impregneringsanläggningarna som funnits i länet, bland annat i Ramnäs, Västanfors, Tärnsjö och Strömsholm. I Norberg finns flera före detta sulfidgruvor med efterlämnade upplag och i Köping bidrar med Hydro Agri och elektrolytfabriken till listan över riksområden.

Den rapport som länsstyrelsen nu ställt samman visar på vilken ambition man har att utreda föroreningsgraden på en rad objekt och dessutom ta reda på vem eller vilka som bär ansvaret för föroreningarna. Men det finns ett problem - ingen av de stora syndarna finns idag kvar. Bruken är nedlagda sedan länge och gruvnäringen ett minne blott.

Totalt arbetar sex personer på länsstyrelsen med att kartlägga föroreningsplatserna och från Naturvårdsverket räknar man med att få dryga tre miljoner i år för verksamheten. Skälet till satsningen, som kommer att pågå i flera år, är att rädda länets 12 vattensystem som täcker vårt dagliga behov av vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".