Bantningshysterin ökar bland unga

Samtidigt som skönhetsidealen blir allt smalare får vi rapporter om att Sveriges barn hela tiden blir tjockare. Och det leder nu till att bantningshysterin kryper allt lägre ned i åldrarna.

När Västerås barn- och ungdomsombud Sara Holm Stålhand för några dagar sedan hörde två 14-åriga smala flickor stå vid hyllan för bantningspreparat och prata om att köpa Nutrilett, tyckte hon att nu får det vara nog.

- VI bör fundera om det är så himla bra att sälja Nutrilett och liknande medel i vanliga livsmedelsaffärer, alternativt att införa åldersgräns för bantningspulver. Det säger Västerås barn- och ungdomsombud Sara Holm Stålhand.

Bantning är ett stort samtalsämne i dagens medier och vi blir hela tiden matade med reklam för olika bantningsmedel.

- Försäljnigen har ökat det senaste året, det märks. Det säger affärsbiträdet Karin Espling i Västerås.

Varken COOP eller ICA har någon policy eller åldersgräns när det gäller köp av bantningsmedel. ICA poängterar att det handlar om ett stort föräldraansvar. Men även skolorna har ett stort ansvar. menar barn- och ungdomsbudet.

- Ffrukost i skolan skulle vara jättebra tror jag, säger Sara Holm Stålhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista