Änka till mördad affärsman förhörd

Idag fortsatte rättegången vid Västmanlands tingsrätt om mordet på en 45-årig man utanför Fagersta i slutet av april förra året. Åklagaren fortsatte idag förhören med den dödade mannens fru.

Den 33-åriga kvinnan, som är änka efter 45-åringen, står åtalad för medhjälp till mord.

Hon misstänks ha planerat mordet tillsammans med ytterligare två kvinnor, och tillsammans med den 31-årige man som erkänt att han dödat 45-åringen.

Men den 33-åriga kvinnan nekar, liksom de andra kvinnorna, till att hon skulle vara inblandad.

Åklagaren menar att motivet till mordet var pengar, att de fyra åtalade ville åt mannens förmögenhet på 45 miljoner kronor. Den 33-åriga kvinnan säger att hon inte vet motivet till att 31-åringen dödade hennes man. Vid rättegången idag sade hon att hans hjärna måste ha spelat honom ett spratt.

Men vid förhören idag berättade hon att hon känt till, inte några mordplaner, men däremot planer på att stjäla pengar, 60 000 kronor, av 45-åringen. Hon erkänner också att hon berättat för 31-åringen var i huset hennes man gömde pengarna.

Den 33-åriga änkan säger att hon egentligen inte tyckte om planerna på att stjäla pengar av mannen, men att hon lät sig övertalas. Hon skulle inte få någon andel av pengarna, utan hon såg pengarna som ett lån, som 31-åringen senare skulle betala tillbaka.

Åklagaren undrade då varför hon inte istället bara frågade mannen om hon fick låna pengarna, men hon trodde inte att hon i så fall skulle fått något lån.

Ungefär här i förhöret bröt rättegången för lunchpaus och förhören med kvinnan kommer att fortsätta i eftermiddag.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Västmanlands tingsrätt prövar Fagersta-mordet.

Samlad rapportering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.