Allt fler unga missbrukare i Västerås

Allt fler unga vuxna i Västerås fastnar i narkotika- och alkoholmissbruk.  Idag är en tredjedel av de 700 personer som får hjälp på missbruksmottagningen mellan 18 och 25 år.

För några år sedan var den siffran betydligt lägre.

Magnus Thors, alkohol- och drogrådgivare som jobbar med dagverksamhet för vuxna narkomaner i Västerås, ser betydligt fler unga narkotikamissbrukare i sin verksamhet idag:

– Absolut. Det är en tendens som vi har sett i flera år. Det är unga vuxna som står i kö som vill ha mer behandling, mer vård.

Magnus Thors tror att ökningen bland annat beror på att det finns fler droger att välja bland idag, framför allt på internet. Är du ung och behärskar datorer så kan du beställa droger via nätet.

Substanserna i drogerna ändras hela tiden så att de är legala och går att köpa.

Inom den öppenvård där Magnus Thors jobbar är drygt 10 av 35 personer mellan 18 och 25 år. För några år sedan handlade det max om en eller två personer.

Det står även 17-åringar i kö som vill in och få vård, som redan är tunga narkomaner.

– Att ungdomar kommer till oss med så grava missbruksproblem oroar oss jättemycket. De kommer från bra hem men har inte hittat rätt i skolan och inte på fritiden.

– I stället har de träffat kompisar och dragits in i något och fastnat på nåt preparat, säger Magnus Thor.

Patrik Kalander är enhetschef i Råd och stöd Missbruk i Västerås, dit bland annat missbruksmottagningen tillhör.

Sedan år 2004 har han sett en ökning av antal personer som söker hjälp på mottagningen med 87 procent.

Idag är ungefär en tredjedel av de drygt 700 som går dit årligen mellan 18 och 25 år - betydligt fler unga än för bara några år sedan.

Nästa år ska enheten spara, men Kalander skulle behöva anställa fler än de tio rådgivare som jobbar där idag.

– Ja, vi skulle behöva anställa minst en rådgivare till. Det handlar ju om att bryta mönstret med den här stora åldersgruppen.

– Annars kommer vi att ha personer som belastar samhället och hamnar i olycka och tragik längre fram i livet, säger Patrik Kalander till P4 Västmanland.

Av de som får behandling på missbruksmottagningen är idag en tredjedel mellan 18 och 25 år, vilket är en betydligt större andel än för några år sedan.

26-åriga "Thomas", som egentligen heter något annat, började tidigt att missbruka alkohol och droger och bor sedan sju månader tillbaka på ett behandlingshem i Västerås.

– Jag var 13 när jag rökte hasch för första gången och jag började med amfetamin när jag var 15 och därefter blev det tyngre och tyngre droger och kriminalitet. Mycket på grund av grupptryck, men också ett sökande, säger han.

– LVU och LVM räddar folk, även om det kan kännas som ett straff så får man tid att tänka och man blir frisk också mentalt.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se