Allt fler i Västerås använder biogas

Försäljningen av biogas som bilbränsle har fördubblats det senaste året i Västerås. Främst beror det på att nya miljöbilsmodeller blivit poulära och allt fler privatpersoner därför kör på biogas.

Sedan förra året har försäljningen av miljögas vid de två allmänna tankstationer som finns i Västerås fördubblats. Främst beror ökningen på att nya miljöbilsmodeller kommit ut på marknaden och blivit populära. Även kommun och landsting har köpt in allt fler bilar som drivs på biogas, till bland annat hemtjänsten.

Den biogas som säljs i Västmanland framställs av det till största delen kommunägda företaget Svensk Växtkraft AB i Västerås som framställer gasen av hushållsavfall och vallgröda. Carl-Magnus Pettersson, vd för företaget, säger att försäljningen av biogas också beror på att många taxiägare i Västerås väljer att köra miljöbil för att komma före i kön på flygplatseterminalen på Arlanda där taxibilar som drivs av etanol eller biogas får företräde.

– De uppfattar det praktiskt tagit som ett ett krav att de ska köra miljöbil och då är ju biogas ett bra alternativ för dem, säger han.

Efterfrågan på biogas ökar också i takt med att Västmanlands Lokaltrafik, VL, byter ut sina dieselbussar mot biogasbussar. Redan i höst kommer 15 nya biogasbussar köras i länet och inom tio år ska alla VL:s bussar vara utbytta. Detta innebär att man kommer förbruka tre gånger mer biogas än idag och Svensk Växtkraft förbereder sig nu för att tillgodose det behovet.

– Just nu ser vi på hur vi kan bygga ut den anläggning vi redan har och samarbetar också med Vafab Miljö för att kunna producera mera gas, säger Carl-Magnus Pettersson till Sveriges Radio Västmanland .