Kritik mot landstingsdag

Landstinget Västmanland ska genomföra en Landstingsdag i Västerås till en miljonkostnad. Det beslutades i veckan på ett extrainsatt landstingsstyrelsemöte. Oppositionsrådet Juha Rundgren, Vänsterpartiet, är kritisk mot kostnaden och hur ärendet har hanterats.

– Hade vi konstitutionsutskott i landstingssammanhang så skulle det vara läge för anmälan om ärendehantering, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Enligt Juha Rundgren fick oppositionen veta via ett mail för ungefär en månad sen att dagen skulle äga rum.

Oppositionen tog då upp det på ett möte och fick en muntlig redogörelse, men beslutsunderlaget kom inte förrän senare och i onsdags fattades det formella beslutet i landstingsstyrelsen att genomföra dagen.

Juha Rundgren tycker att pengarna istället skulle kunna användas på annat sätt:

– Dagen i sig kommer att kosta ungefär 2,3 miljoner kronor och samtidigt är det så att vi signalerar till verksamheten att nu är det spartider som gäller, och så arrangeras en sådan här dag som bränner 2,3 miljoner, säger Juha Rundgren.

Vad skulle pengarna kunna användas till istället?

– Man skulle snabbt räknat kunna säga att det borde motsvara 5-6 underskötersketjänster.

– Vi har ju de senaste dagarna sagt att inom division medicin ska det göras av med uppemot 50. Det ger lite perspektiv på hur stort det här beloppet är, och i min värld är det mer värdefullt att ha personer i arbete som betjänar våra patienter i stället för att satsa på jippoarrangemang, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Majoriteten inom landstinget kommer under dagen att svara på kritiken.