Nytt hem för vuxna autistiska invigt

Sex vuxna funktionshindrade med diagnosen autism har fått ett nytt hem i länet. Idag invigdes nämligen gruppboendet i kvarteret Rimfrosten på Talltorp i Västerås. Det var inte säkert att det skulle byggas, för att stadens ekonomi var dålig, men för ett år sedan svängde den politiska majoriteten och sade ja.

Det var den då ganska nya nämnden för funktionshindrade som gjorde behovet synligt, sade nämndens ordförande Aila Rasimus som klippte bandet idag och också önskade de boende trivsel:

- Då när nämnden började arbeta blev det framskjutet tre månader, för att vi först skulle få ekonomin under kontroll. Ingen är gladare än jag idag att vi står här idag, ja, Huber är säkert gladare, säger Aila Rasimus.

Torsten Huber har en 42-årig son som kommer att flytta in i gruppboendet. Sonens autism upptäckte föräldrarna bara för några år sedan, och har kämpat för huset sedan 1999. Han har fått ja från staden varje år, men ingen bostad för sonen. Sedan dess har han fått bo i en vanlig bostad.

- Jag säger som Gert Fylking (journalist, skådespelare reds anm): äntligen!

Vad behöver din son hjälp med?

- Han behöver alltid ha en hand i närheten, och därför är personalen är oerhört viktig, för personalen skapar en trygghet som inte en bostad kan ge. Det är mänsklig kontakt som är det viktiga.

Huset har byggts av HSB och hyrs ut till Västerås stad för ungefär en halv miljon kronor om året. Sedan får varje boende betala ungefär 4 500 kr.  De sex boende kommer att tas omhand av en personal på 16 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".