Kommunalråd kritisk till kartläggning

Västerås har En kurator per 5 000 elever. Det visar en kartläggning som Sveriges Televisions Rapport gjort över kommunala grundskolor. Men Roger Haddad, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås slår tillbaka kritiken.

– Jag har en kritik mot den typen av undersökningar för den tittar ju bara på en yrekskategori och vi har väldigt många förebyggarcentrum, IDA-vägledare med socionomer och personer med beteendevetenskaplig kompetens så jag tycker att det är en felaktig bild, säger Roger Haddad, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås.

Är det negativt att ha möjlighet att tala med en kurator?

– Nej, absolut inte men jag tror inte att fler kuratorer löser skolans problem med elevhälsan. Vi har avsatt en miljon kronor i elevhälsa i gymnasiet och en miljon till grundskolan. Och då har vi ställt frågan om vi löser saken om vi anställer två kuratorer, och svaret är nej.

– Vi tittar på "liv och hälsa och ung undersökningen" på gymnasiet och vi har identifierat tre program som har störst bekymmer utifrån tio indikatorer och då har vi förstärkt förebyggarcentrum med studiehandledning för de tre programmen. Då är det mer effektivt än att anställa en kurator, säger Roger Haddad till P4 Västmanland.

Birgitta Prytz är kurator på Nybyggeskolan och hon säger att det inte stämmer att det finns en massa annat folk som kan göra samma arbete som kuratorer.

– Skolor som inte kräver en kurator har kanske inte haft en kurator, så de har ingenting att jämföra med, säger hon.