Åska orsakade olycka i Broddbo

Det var ett kraftigt åskväder med blixtnedslag som orsakade olyckan i Broddbo utanför Sala i maj förra året. Två personer dödades när ett bergrum exploderade.

Det är Arbetsmiljöverket, Räddningsverket, SGU - alltså Sveriges Geologiska undersökning - räddningstjänsten i Sala-Heby och Skanska som nu är klar med sin utredning om olyckan.

Anläggningen med fyra bergrum i Broddbo byggdes i slutet av 1970-talet och har använts för lagring av blyfri bensin.

Bergrummen har varit tömda sedan 1996 och när olyckan skedde höll Skanska på med arbetet att riva anläggningen och göra installationer för framtida miljökontroll.

Utredningsgruppens bedömning är att ett blixtnedslag alldeles intill anläggningen gav spänningar i elledningar som fanns kvar i bergrummets radiomast. Där ledningarna går ner i jorden inne i bergrummet bildades troligen gnistor, som antände bensingaser och orsakade den mycket kraftiga explosionen.

Två av de fem personer som jobbade vid anläggningen dödades. Att det bildas gas är ingen överraskning för utredningsgruppen, men att gasen kunde bildas så snabbt när bergrummet vattenfylldes, var däremot oväntat. Därför konstaterar gruppen att säkerheten måste ökas vid liknande arbeten,  dels genom skärpt riskhantering och dels genom förebyggande åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".