Vårdplan behövs för Strömsholms kanal

Nu under onsdagen har landshövding Ingemar Skogö och kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth  varit besök vid Strömsholms kanal i Hallstahammar. Bland annat har kanalens framtid diskuterats.

Underhållet av Strömsholms kanal finansieras idag främst av kanalkommunerna Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken.

Det kommunalägda Kanalbolaget har ekonomiska svårigheter att underhålla kanalen och har nu lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen om att få pengar för att utforma en långsiktig vårdplan för hela kanalområdet.

Drygt 82 000 kronor kommer att behövas för att undersöka renoveringsbehovet för områdets alla slussar och byggnader.

Kanalbolaget väntar nu i dagarna på besked från länsstyrelsen och om  planen blir av ska den kunna användas för att ansöka om bidrag till det löpande underhållet av kanalen. Landshövding Ingemar Skogö är positiv till idén men menar att kanalområdet också är en riksangelägenhet.

- Egentligen är ju det här en fråga av nationellt intresse och vi diskuterar hur man ska få fler att uppmärksamma den och att bidra till finansieringen, säger han till Sveriges Radio Västmanland.