Familjerådgivare på tvärs mot politiker

Vart ska ett par i kris gå om de inte längre får gå till familjerådgivningen? Det undrar personalen på familjerådgivningen i Västerås efter politikern Ragnhild Källbergs kommentar om att par i kris nu får gå för länge i rådgivning.

Nu ska familjerådgivningen i Västerås upphandlas.

Ett av kraven kommer att bli att paren inte får gå för många gånger, för då riskerar det att bli terapi i stället för rådgivning, menar nämndordföranden Ragnhild Källberg.

Men familjerådgivaren Siv Ahlstrand har svårt att förstå det resonemanget:

– Ja, jag har väldigt svårt att se hur man skulle dra de gränserna, jag vet faktiskt inte hur man gör det.

– Det här är ju stället dit man kommer om man som par vill ha hjälp med sin relation. Det finns privat terapi men det kostar mycket pengar. Det är också vi som jobbar specifikt med par, säger Siv Ahlstrand.

I fjol tog familjerådgivningen i Västerås emot 430 par för rådgivning.

Men eftersom de har förlorat en tjänst på grund av besparingar är det tveksamt om de ska kunna ta emot lika många par i år.

Efterfrågan är fortfarande lika hög; det är upp till en månads väntetid för ett första besök.

I budgeten för nästa år är det på förslag att familjerådgivningen ska spara 300 000 kronor genom en upphandling.

Det ska inte tummas på kvalitén, enligt ordföranden i individ- och familjenämnden, Ragnild Källberg, men ett av kraven i upphandlingen kommer att vara att paren inte får gå på för många besök.

Då riskerar det att bli terapi istället för rådgivning, menar man.

Var femte par går fler än fem gånger, det är tio procent mer än riksgenomsnittet. Men om man tittar på de par som går åtta gånger och färre skiljer det bara fyra procent med resten av landet.

– Vi tycker nog att åtta gånger inte är en så lång kontakt. Människor som kommer hit har det ofta väldigt svårt, de har en jobbig livssituation som de behöver hjälp med, säger Siv Ahlstrand.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se