Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Henriksson: "Kusligt att ta plats i (v)-styrelsen"

Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson har valts in i vänsterpartiets partistyrelse, som i stort sett den ende representanten för de så kallade ”förnyarna” inom partiet. ”Spöklikt” och ”kusligt” tycker han själv...

Valet av ny partistyrelse blev ett bakslag för de vänsterpartister som vill betona samarbete och kompromissande i dagspolitken, de så kallade ”förnyarna.”

En av de starkaste förespråkarna för denna linje - den förre vice ordföranden Johan Lönnroth - hamnade utanför partistyrelsen.

Men Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson valdes in, och det med blandade känslor.

- Jag är ju glad och stolt att bli invald i partistyrelsen, å ena sidan, säger Henriksson till P4 Västmanland.

- Å andra sidan känns det ju nästan lite spöklikt; jag är i stort sett den ende representanten för en strömning som partiledningen inte anser finns. Det känns ju lite kusligt, men vi får väl se!

Stig Henriksson är nu orolig för partiets framtid, efter de beslut som fattats på partikongressen, även om han respekterar kongressens beslut:

Den kandidat han förordade, Alice Åström, blev inte vald till partiledare. Det partiprogram som lades fram av Johan Lönnroth, och som Henriksson stödde, blev inte antaget. Varken Alice Åström eller Johan Lönnroth valdes in i partistyrelsen. 

Nu är Stig Henriksson alltså i stort sett den ende ”förnyaren” i (v)-styrelsen.

- Jag ställer upp där och försöker göra mitt bästa, bättre kan jag inte och sämre får jag inte. Men jag är orolig.

Stig Henriksson menar de olika strömningarna inom partiet är en realitet, och att det nu är viktigt att partiledningen ser till att de olika åsikterna och synsätten får plats.

De olika strömningarna kan handla om skillnaden mellan ideologi och verklighet, menar han.

- När man är ute verkligheten och prövar ideologin varje dag, så får man ju hela tiden ett besked om vad som fungerar och inte fungerar.

- Om ens politiska gärning består i att sitta och prata med likasinnade runt ett cafébord, då får man ju andra vibbar om man säger så, och andra svar på de frågor man ställer sig.

Stig Henriksson menar att det måste finnas respekt sinsemellan de olika strömningarna inom partiet.

- Men ibland tycker jag det blir lite väl stort avstånd mellan teori och praktik!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".