Bråk om "Köpingsyran"

I Köping har en stor konflikt blossat upp kring arrangemanget ”Köpingsyran” som anordnas årligen i slutet av maj.

Kommunen vill ha bort den förening som anordnat yran tidigare år, föreningen ”Köpingsveckan”, och sa nej till föreningens ansökan om att få anordna evenemanget på kommunal mark.

Kommunen vill istället att ett företag i Örebro ska anordna det hela, och sade ja till företagets ansökan.

Kommunalrådet Elizabeth Salomonsson berättar att beslutet fattats efter att ha fått synpunkter från bland annat Centrumföreningen och berörda kommunala förvaltningar. Hon säger också att Köpingsveckan har haft svårigheter att betala sina räkningar i tid.

Redan förra året ville Centrumföreningen, bestående av handlare i centrum och representanter för kommunen, få bort föreningen Köpingsveckan som arrangörer av stadsfesten ”Köpingsyran”.

Centrumföreningen ville ta över och i stället själv anordna yran, men så blev det inte. Efter en segdragen konflikt drog centrumföreningen i mars förra året tillbaka sin ansökan, och det blev då föreningen Köpingsveckan som anordnade förra årets yra.

Men i år ansökte även en utomstående part, ett företag i Örebro, om att få anordna det hela. Det är kommunen som i sådana här fall beslutar om tillstånd för att få använda offentlig plats, och kommunen har nu sagt nej till föreningen Köpingsveckans ansökan, och ja till Örebroföretaget.

Ingvar Widell, ordförande i Köpingsveckan, menar att anklagelserna om obetalda räkningar är fel, att allt är betalt, även om man först tvistat om några räkningar, som föreningen menade var oskäliga.

Föreningen har nu ansökt om att få arrangera en egen yra en helg tidigare istället. Det skulle alltså i så fall bli yra två helger i rad med olika arrangörer. Får föreningen nej även på den här ansökan kommer man att överklaga, säger Ingvar Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".