Bullerbråk till domstol

I dag tar miljödomstolen upp fallet med Ragnsells Metall på Bäckby i Västerås, som vill utöka sin verksamhet för metallåtervinning.
Ragnsells tillstånd för verksamheten har överklagats av flera närboende som är oroliga för att bullret ska öka rejält.

- Det är utökningen som vi vänder oss emot. Och det är också det faktum att de har tillstånd.
- Om du kommer hit en sommarkväll mellan klockan åtta och nio, så kommer du också att inse att ljudet från fragmenteringsanläggningen är ganska tufft att höra på.
Det säger Lennart Lind, en av de närboende som leder kampen mot ökat buller.
Det har nu gått cirka ett och ett halvt år sen Ragnsells begärde tillstånd för att återvinna metallskrot. Nyligen har Ragnsells slutfört bygget av en ljudvall runt anläggningen, och företaget har också byggt hus runt ett par av bullerkällorna.
- Det är positivt. Men vi tycker att det är för nära att ha en sådan verksamhet så nära ett bostadsområde. Om Ragnsells verksamhet växer, så växer givetvis också obehaget, säger Lennart Lind.

VD:n för Ragnsells Metall, Peter Johansson, tycker att Ragnsells har vidtagit de åtgärder man kan begära.
Men han har förståelse för att de närboende klagar. Det är naturligt att man inte vill bli störd i sin närhet, menar han.  Men han tycker ändå att Ragnsells verksamhet inte är ett särskilt svårt problem.
- Jag skulle själv kunna tänka mig att bo här - jag uppfattar det inte som om det är några störningar från vår verksamhet. Då uppfattar jag trafiken på vägen och järnvägen som mer störande, säger Peter Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".