Hantverkare hotar lämna silvergruvan

En av Sala silvergruvas hantverkare, keramikern Maggie Fredriksson, hotar att efter fyra år lämna gruvan. Detta för att hon inte står ut med kylan under vintrarna.

Den atelje som Maggie Fredriksson har i Stallet vid parkeringen till receptionen har stengolv och är även i övrigt dåligt isolerad. Temperaturen inomhus är under vintern mycket låg och för en konstnär med skapande verksamhet går det inte att sitta och frysa, säger hon.

- Första vintern visste jag inte hur kallt det skulle bli men nu efter fyra vintrar står jag inte ut längre.

Det kommunala bolaget Salalokaler, som har ansvar för fastigheterna, säger sig vilja fördubbla hyran om man skall lägga in ett annat golv, berättar Maggie, och det har hon inte råd med. Hon har nu börjat söka efter lokaler på andra platser, bland annat på södra sidan av Mälaren.

Men kommunalrådet Carola Gunnarsson, som representerar ägaren av Sala silvergruva, säger att hela situationen vad gäller underhållet av fastigheterna på Gruvan måste granskas. Hon understryker hantverkarnas värde för turismen i Sala och erkänner att just Maggis Keramiks lokal inte borde vara möjlig att jobba i vintertid.

- Vi måste hitta en lösning för Maggie, säger Carola Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".