Socialstyrelsen friar läkare vid två sjukhus i länet

Såväl läkarna på Bergslagssjukhuset i Fagersta som på Centrallasarettet i Västerås gjorde rätt i fallet med en 65-årig man som avled efter att ha skickats från Fagersta till Västerås, och sedan tillbaka till Fagersta. Det är vad socialstyrelsen nu har kommit fram till.

I december förra året kom mannen till Bergslagssjukhuset i dåligt tillstånd. Han undersöktes och medicinskt ansvariga ville att han skulle få en särskild skallröntgen för att utesluta hjärnblödning. I Västerås konstaterade man: ingen hjärnblödning.

Dagen efter kom mannen tillbaka till Bergslagssjukhuset, nu sämre, och skickades akut med ambulans från Fagersta till Västerås. I Västerås ställdes man diagnosen att mannen var i slutstadiet av en sjukdom och att han inte behövde vård som bara kunde ges i Västerås utan som också kunde ges i Fagersta, och så skickade man tillbaka honom. Mannen avled enligt tidigare uppgift en timme sedan han kommit tillbaka till Fagersta.

Fallet har anmälts både av Bergslagssjukhuset och Centrallasarettet till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen anser att Fagersta gjorde rätt som remitterade honom till Västerås, och att Västerås ställde en riktig diagnos på mannen. Det visar obduktionen, säger socialstyrelsens handläggare Hans Rudstam till P4 Västmanland. Att mannen skickades mitt i natten från Västerås till Fagersta för att det var fullt på medicinkliniken hade ingen betydelse för den medicinska bedömningen eller för vilken vård mannen fick, anser Socialstyrelsen.

Med anledning av Socialstyrelsens beslut lägger kammaråklagare Carl-Johan Norström ner förundersökningen om brott i det här fallet. Det fanns vissa brister i dokumentationen, enligt Socialstyrelsen, men det räcker inte för att gå vidare, säger Norström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista