(s) har bara uppfyllt fyra av tio vallöften i Västerås

Ett år och fem månader efter valet har socialdemokraterna i Västerås bara uppfyllt fyra av sina tio vallöften. Fortfarande återstår alltså en del att leva upp till...

Mindre barngrupper på dagis, är exempelvis något som socialdemokraterna inte lyckats skapa:

18 småbarn och 20 barn i syskongrupperna som tillsammans får dela på tre vuxna under en hel dag - det är normalt i Västerås förskolor.

Men Åke Hillman, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, tror att barngrupperna kan minskas:

- Jag tror att det är fullt möjligt, men det förutsätter att staten ger kommunen extra pengar till detta, och det får vi inte förrän i slutet av mandatperioden.

- Men det räcker inte med att anställa mer folk, det krävs investeringar i ytterligare lokaler. Det kan ta tid, men jag hoppas att man kan påbörja det här under den här mandatperioden, säger Åke Hillman till P4 Västmanland.

Socialdemokraterna har tillsammans med vänsterpartiet den politiska majoriteten i Västerås. Bland de löften som partiet har hållit hittills finns en oförändrad kommunalskatt, en påbörjad biogasanläggning och bättre stöd till anhörigvårdarna.

Löftet om 150 nya lärare i skolan har redan kommit nästan halvvägs, med 68 lärare.

Men de utlovade 700 nya bostäderna varje år har blivit 600, och Hillman medger att det är vanskligt att lova ett visst antal bostäder, eftersom det i slutänden faktiskt är marknaden - inte politikerna - som avgör hur mycket som ska byggas.

Socialdemokraterna lovade också att påbörja bygget av ett nytt fotbollsstadion.

- Det förutsätter att vi kan bygga bostäder och använda intäkterna för byggrätterna som medfinansiering i den nya anläggningen. Det planarbetet pågår, säger Hillman, och syftar på Blåsbo idrottsplats mittemot högskolan, som är tänkt att användas till nytt bostadsområde.

Frågan om ett fotbollsstadion överhuvud taget ska byggas är långtifrån avgjord - det sker i kommunstyrelsen och slutgiltigt i kommunfullmäktige.

- Jag hoppas att vi ska kunna komma igång, i allafall, säger Åke Hillman, som dock poängterar att det finns ”en viss skepsis” till stadion bland de övriga partierna, eftersom ekonomin försämrats.

Socialdemokraternas 10 vallöften 

Hittills inte uppfyllda:

*Färre barn i förskolans barngrupper *150 fler lärare i skolan (hittills 68, räknat på de kommunala skolorna) *Fler medarbetare med invandrarbakgrund i kommunens verksamheter *700 nya bostäder påbörjas varje år de närmaste åren *Kartläggning av tillgängligheten i Västerås bostadsområden *Nytt fotbollsstadion påbörjas

Uppfyllda:

*Oförändrad kommunalskatt *Låga taxor för fjärrvärme, elnät, vatten och avfall *Växtkraftprojektet och satsningen på biogas genomförs *Förbättrat anhörigstöd inom äldreomsorgen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".