Utlandssatsning för KAK-företag

Kommunerna Köping, Arboga och Kungsör försöker nu hjälpa små och medelstora företag i regionen att satsa på affärer med utlandet. Norge, Baltikum och Australien finns i kikarsiktet.

De tre kommunerna Köping, Arboga och Kungsör finns med i ett samarbete kallat tillväxtbanken, som ska främja det lokala näringslivet.

Det är tillväxtbanken som nu satsar på att försöka hjälpa små och medelstora företag ut på den internationella marknaden.

- De stora företagen klarar det själva, men små och medelstora företag måste ha lite hjälp i starten, säger Hans Eklund, är näringslivssekreterare på Arboga kommun.

Om knappt två veckor kommer man att hålla ett seminarium för lokala företag med exportrådet i Oslo. Senare i år kommer man att hålla seminarier inriktade på Australien och Baltikum.

En liknande företagarträff i december förra året ledde till att två företag började intressera sig för den norska marknaden.

Företaget Tensec i Arboga, som sysslar med elektronik- och programutveckling, ska framöver med hjälp av exportrådet göra en undersökning för att se om företaget kan vara intressant på den norska marknaden.

Leif Jüring, VD för Tensec Scandinavia, säger till P4 Västmanland att han hoppas att det så småningom ska kunna bli affärer med Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista