Bra eller dåligt med motortrafik på Slottsbron?

Det finns planer inom Västerås stad på att öppna Slottsbron - även kallad Turbinbron - för biltrafik. Men det är inte alla som tycker att det är en bra idé.

Andreas Porswald, miljöpartistiskt oppositionsråd i Västerås, anser att det vore olyckligt att öppna bron.

- Problemet när man släpper fram motorfordonstrafik är ökat buller och utsläpp, och att man förstör den fina miljön längs med Svartån, där man ska satsa på kulturmiljön, säger Porswald till P4 Västmanland.

Den nära tio meter breda bron vid Turbinhuset i Västerås byggdes 1892, och stängdes för genomfart 1967. Under senare år har den öppnats tillfälligt, som när bussterminalen byggdes om förra året.

Att öppna den nu för trafik är en idé som hänger ihop med ombyggnaden av Kopparbergsvägen ner mot Centralstationen. Den ska enligt årets investeringsplan inom trafik- och idrottsnämnden genomföras i år.

Det kan försvåra för trafik att komma in i parkeringshuset i Punkt, resonerar man på vissa håll, och därför väntas nämndens trafikutskott på måndag skicka frågan om öppning av Slottsbron vidare inom stadsförvaltningen.

-  Vi har inte fattat något beslut, utan vi vill höra vad andra förvaltningar har att säga, säger Tommy Levinsson, socialdemokratisk ordförande i trafik- och idrottsnämnden.

- Vi vill alltså få frågan belyst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".