Får bara snöa en gång till i Surahammar

Gårdagens snöfall ställer inte bara till det på vägarna, utan även i kommunernas budget.

I Surahammar till exempel har man bara budgeterat för åtta utryckningar med snöröjningsfordon och efter gårdagen är man nu redan uppe i sju. Man klarar alltså bara ett ytterligare snöfall innan man får börja ta pengar från andra håll, säger Dolwai Hellberg, teknisk chef Surahammar.

- Vill det sig illa så kanske vi inte lägger nån asfalt för att ta ett krasst exempel, eller ska vi ha gatubelysningen brinnande hela tiden eller inte, vi kanske får söka sådana lösningar, säger han.

Han oroar sig inte bara för fler snöfall den här vintern, utan pengarna till snöröjning ska också räcka till början av nästa vinter eftersom kommunen avsätter pengar per kalenderår.

I framtiden tror han att man måste avsätta mer pengar till snöröjning. Att det är för lite idag beror på att kommunen under 1990-talet jagade kostnader på alla håll och kanter och snöröjning låg vissa vintrar så gott som i malpåse.

- Då levde vi med gröna vintrar och vår budget har sedan dess inte blivit uppräknad med mer än personalkostnad. Jag tror att vi måste revidera budgeten för kartan stämmer inte med terrängen idag, säger Dolwai Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".