14 dömda i omfattande diselhärva

I dag dömdes totalt 14 män, de flesta från trakterna kring Köping och Arboga, för att ha köpt diesel för minst två miljoner kronor med förfalskade bensinkort. Stölderna har skett i framför allt Västmanland och Dalarna. Fyra av männen döms till fängelse, de övriga döms till skyddstillsyn, dagsböter eller villkorlig dom.

Den här härvan av dieselstölder har pågått i flera år. Männen som nu döms har tagit sig in i lastbilar, kopierat magnetremsorna från bensinkort som de har hittat i hytterna. Sedan har de tankat in informationen i en dator och kopierat upp nya kort. Med de falska korten har de sedan kört omkring med en egen lastbil och har alltså tankat upp till 20 kubikmeter diesel åt gången. Det handlar om diesel för totalt minst två miljoner kronor och det är framför allt i Västerås som stölderna har begåtts, men också i Ludvika, Borlänge och Falun. Sedan har man sålt dieseln vidare till hälare, några av dem är också med bland de dömda idag. De falska korten har också använts för att köpa andra varor än diesel för flera hundra tusen kronor.

Männen greps i september och oktober i fjol, och sedan dess har utredningen vuxit till en riktig härva. Brotten som männen har begått är grovt bedrägeri, stöld, grovt häleri och urkundsförfalskning och det är också de fyra män som har begått de grövsta brotten som nu döms till fängelse. Det längsta straffet får en 49-årig man. Han döms till tre års fängelse. Tre andra män döms till kortare fängelsestraff.

Elva män bedöms ha gjort sig skyldiga till andra brott, till exempel medhjälp och olovlig körning. De elva döms till lindrigare straff, så som skyddstillsyn, dagsböter eller villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".