Momsbedragare avslöjade - Skatteverket kräver 16 miljoner kronor

Nu har en stor momshärva avslöjats och skatteverket kräver ett antal bolag på totalt sexton miljoner kronor.

Knappt tio personer är misstänkta för brott, varav ett par från Västmanlands län. Revisionschef på skatteverket region Västerås, Jan-Erik Bäckman, är nöjd i dag.

- Jag tycker det är bra att vi har fått fatt i det här skattefusket och hoppas också att det leder till en fällande dom så småningom, säger han.

Det är mycket välplanerad bedrägerier som har riktats mot statskassan. Den verksamhet som bedrevs var byggbolag och hästgård, bland annat påstods bolagen ha affärer i Ryssland och Norge vilket visade sig vara ren bluff.

Bedrägerierna började förmodligen i slutet på 1990-talet och utredningen har hållit på under två år. Utredningen har varit ett samarbete mellan Skatteverket, polisen och åklagarmyndigheten, och många personer har jobbat med att få fram bevis. I dagarna kommer åklagaren att skicka in en stämning till tingsrätten.

Men trots den långa utredningen och kravet på 16 miljoner så är det inte säkert att det ger så mycket i reda pengar för statskassan.

- Det är osäkert om det finns några pengar att hämta i de här bolagen, men det är viktigt att få stopp på verksamheten och att det också får en avskräckande effekt, säger Jan-Erik Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".