Övertidsberg är ett problem

I Västmanlands landsting var det 13 läkare som jobbade mer än 200 timmar övertid i fjol. Därmed bröt landstinget mot arbetstidslagen. Landstingsdirektören Monica Berglund är inte nöjd med att fortfarande ser ut som det gör.

– Jag tycker att det är ett stort problem. Dels är det en arbetsmiljöfråga, men också en patientsäkerhet. Det säger landstingsdirektör Monica Berglund.

Orsakerna till att läkarna inte ska jobba så mycket övertid handlar delvis om patientsäkerheten. Man resonerar som så att om en läkare har jobbat väldigt mycket övertid kanske hon eller han är så trött att skärpan och omdömet sviktar. Och i värsta fall kanske diagnoserna blir felaktiga.

Landstinget kommer att få betala skadestånd för att man inte har skött detta under 2009. Hur mycket det blir visar sig när förhandlingarna med läkarföreningen är klara.

Monica Berglund vill inte lova att ingen läkare kommer att jobba för mycket övertid i år. Men hon hoppas att det ska minska.

– Jag hoppas att det har sjunkit ytterligare under det här året, så att vi reducerare det för att helt kunna få bort det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".