Stora planer på historieturism i länet

En ny stiftelse kan komma att bildas för att få fart på historieturismen i västra Mälardalen.

Det är bland andra Kungsörs Arkeologigrupp som ansöker om bidrag från sju kommuner för att kunna starta ”Stiftelsen Levande Kulturhistoria i Västra Mälardalen”.

- De har ju Arn i Västergötland, och vem han är vet jag inte riktigt om man säger så. Men de är duktiga på att slå mynt av denne fiktive Arn, säger Göran Hall, ordförande i Kungsörs arkeologigrupp.

- Vi har ju minst lika mycket här, fast vi är otroligt usla på att förvalta det pundet.

Kungsörs arkeologigrupp kommer i april att påbörja bygget av ett vikingaskepp, det finns också planer på att senare bygga upp en vikingagård. Men gruppen vill också ha ett samarbete med flera andra projekt i Mälardalen och Bergslagen där man levandegör historien, och man hoppas kunna få igång så kallad upplevelseturism i hela regionen. För att få igång ett sådant samarbete vill man alltså bilda ”Stiftelsen Levande Kulturhistoria i Västra Mälardalen” och man söker bidrag från sju kommuner - Köping, Arboga, Kungsör, Örebro, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".