Pelle Strengbom, socialdemokratiskt kommunalråd i Kungsörs kommun. Foto: Ingela Karlsson/SR Västmanland.

Minus i kassan i Kungsör

Trots den finansiella krisens efterspel kommer merparten av länets kommuner att få plus i kassan vid årets slut, det visar en rundringning som SR Västmanland gjort. Men i Kungsör ser läget bekymmersamt ut, säger Pelle Strengbom som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Det ekonomiska läget ser alltså dystert ut i Kungsör. Anledningen till underskottet menar Peller Strengbom beror på hög arbetslöshet, att alltfler behöver socialbidrag och att det flyttar folk från kommunen.

Av länets tio kommuner är det bara Kungsör och Skinnskatteberg som verkar få ett underskott.

Resten av kommunerna får ett plus i kassan, Köping med så mkt som 29 miljoner kronor men bara drygt 1 miljon kronor i Hallstahammar.

Men 2011 kan komma att bli ännu tuffare säger de flesta av kommunerna, även de som väntar överskott i år.

Pelle Strengbom säger att underskottet i Kungsör nästa år, kan bli så stort som mellan sju och tio miljoner kronor. Det är ett mycket svårt läge säger han.

– Det ser jättemörkt ut för vår del och det hänger ihop med att det tillfälliga statsbidraget för år 2010 försvinner. Det betyder rena nådastöten för oss, säger socialdemokratiska kommunalrådet i Kungsör, Pelle Strengbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".