Ulrika Dalenstam, ordförande i teaterfacket vid Teater Västmanland. Foto: Gunnar Eriksson/SR.

Teaterutredning väcker känslor

Det är upprörda känslor på Teater Västmanland. Orsaken är utredningen som Landstinget och Västerås stad har beställt om Teater Västmanlands och Västmanlandsmusikens framtid och finansiering.

Utredaren skissar på en sammanslagning av teatrarna i Örebro och Västmanland och föreslår bland annat att Teater Västmanland enbart ska syssla med barnteater.

Nu känner sig teaterns medarbetare både kränkta och överkörda.

Det säger Ulrika Dalenstam, Teaterfackets ordförande på Teater Västmanland.

- Politikerna har inte pratat med oss, utredaren har inte pratat med oss. Vi har uttryckt vilja om att få prata med utredaren. Men vi har inte fått någon kontakt, säger hon.

Ulrika Dalenstam säger att de känner sig kränkta och överkörda. Hon hänvisar till formuleringar i utredningen som antyder att vuxenensemblen på Teater Västmanland skulle vara bakåtsträvande, oflexibla och motståndare till förändringar.

Konsulten Anders Hedeborg, som gjort utredningen, skriver i sin egen reklam att han tillämpar ett "organisationsterapeutiskt arbetssätt.

Ulrika Dalenstam hoppas att den starka kritiken mot utredningen inte ska uppfattas som gnäll eller bakåtsträveri. Syftet är det rakt motsatta, säger hon.

Landstingsrådet Torsten Källberg (FP) tror inte att teatrarna ska kunna slås ihop omedelbart.

Men han vill se mer samarbete bakom scenen:

- Det är naturligt att försöka samarbeta så långt som möjligt. Det är det vi ska titta på framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".