Kumlabor reagerar på dubbla budskap från Sala kommun

Sala kommun har nu skickat in en skrivelse till länsrätten inför prövningen av fallet om nedläggningen av skolan i Kumla Kyrkby. Det beslut som tagits om nedläggning har överklagats, men kommunen svarar bland annat att barn- och utbildningsnämnden har rätt att ta beslut om nedläggning av skolenheter.

Men det är ett mycket märkligt yttrande, tycker Sture Holmberg, en av dem som har överklagat Sala kommuns beslut att lägga ner skolan.

- Det är en märklig vändning. Förra gången sa kommunens jurist tvärtom, då hette det att vi skulle överklaga kommunfullmäktiges beslut, inte barn- och utbildningsnämndens, säger han.

Sala kommun har i hela det här ärendet agerat märkligt, tycker han också.

- Man har agerat taffligt mot invånarna, och nonchalant. Vi har försökt få till stånd en kommunikation om detta, men kommunen har inte medverkat till det. Och därmed bryter kommunen mot förvaltningslagen också, säger Sture Holmberg.

Länsrätten kommer längre fram att ta upp fallet till prövning, men länsrätten har samtidigt beslutat att INTE inhibera - det vill säga skjuta upp - ärendet. Det innebär att kommunfullmäktiges beslut om nedläggning av skolan står fast, i väntan på länsrättens dom.

- Hoppet finns att vi ska kunna få en vettig lösning, men när det har gått så mycket prestige i det här så är det svårt att få till stånd en dialog med våra politiker. På så sätt ser det mörkt ut, men jag tror nog att man tar sitt förnuft till fånga så småningom, säger Sture Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista