"Utred säkerheten i Västerås fullmäktige"

Moderaten Jessica Polfjärd i Västerås föreslår att fullmäktige där ska utreda säkerheten i samband med fullmäktigesammanträdena. Det har inte hänt något, men samhället har förändrats, säger hon.

- Det har väl blivit mer påtagligt nu kanske när man sitter så nära dörren, framför allt då, men också med tanke på vad som har hänt i samhället, säger Jessica Polfjärd.

- På tio år så har det väl hänt mera under de senaste åren, senast det som hände Anna Lindh. Det är klart att det är väl på en helt annan nivå, men det kanske finns en hotbild och ett samband i alla fall.

Västerås fullmäktige är i likhet med alla fullmäktigesammanträden i länet och landet i övrigt som regel öppet och saknar säkerhetskontroll, och nu vill Jessica Polfjärd ha utrett exempelvis om det kanske behövs en vakt som kontrollerar vad ähörare har på sig.

- Många gånger så måste det hända någonting innan man vidtar åtgärder. Det är väl också ett sätt att stämma i bäcken att man inte behöver ställa sig frågan efteråt varför man hade så dåligt skydd och varför man inte hade gjort mer.

Kerstin Hardenstedt jobbar med säkerhetsfrågor på Svenska Kommunförbundet.

- Vi gjorde en undersökning som blev färdig 2001 som visade att ungefär 25 procent av alla ordföranden var eller blev hotade, det ger ju faktiskt ganska hög procent, säger hon.

Hur yttrar sig sig hoten mot politikerna?

- De allra flesta sker via telefon, brev och e-brev, men i fullmäktigesalarna har det inte varit särskilt mycket, men jag hörde precis idag att i Östergötlands läns landsting ställde man in ett fullmäktigesammanträde igår för att det var bombhotat.

Hur har det ändrats genom åren, enligt din uppfattning?

- Vi kan inte statistiskt eller vetenskapligt säga att det är så här, men jag har liksom ändå en känsla av att det har blivit mer.

Kommunförbundet och Landstingsförbundet har bland annat tagit fram en bok som heter Hot mot demokratin, som är en liten handbok för förtroendevalda, hur de ska agera, vad de ska tänka på när de utsätts för hot. Sedan har man nu en sammandragning med säkerhetsansvariga inom kommuner och landsting som förbunden hoppas ska få resultatet att de ser över vilken beredskap de har för olika händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".