Tomtebodas bangård.

Stora tågförseningar efter dödsolycka

En man omkom och en annan person skadades när de blev påkörda av ett tåg på Tomtebodas bangård i Solna på fredagseftermiddagen. Olyckan orsakade stora problem för tågtrafiken mot bland annat Västerås. Den kunde börja rulla igen först vid 18.20-tiden.

Fjärrtågen norrut från Stockholms central, bland annat mot Uppsala och Västerås, drabbades av stora förseningar efter olyckan, som inträffade vid 15.40-tiden på fredagen.

Pendeltågen från Stockholms central mot Sundbyberg och Solna stod helt stilla, och även för Arlanda Express blev det totalstopp.

Nu har all tågtrafik kommit igång igen, enligt Trafikverket.

– Det kommer att vara förseningar under ett antal timmar framöver, säger Bodil Sonesson, pressinformatör vid Trafikverket.

De två personer som blev påkörda av tåget arbetade för ett norskt företag som är entreprenör åt Citybanan. De jobbade som kontaktledningsmontörer, enligt Eva Rådmark Herrder, som är informationschef på Citybanan.

Hur olyckan kunde hända vet hon inte ännu.

– Vi har folk på plats som utreder vad som har hänt, säger hon.

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.

Även Trafikverket kommer att utreda händelsen.

– Det görs en rad olika utredningar. Trafikverket gör en utredning och även Statens haverikommission utreder. Inom tre månader ska Trafikverkets utredning vara klar, säger Bodil Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".