Krav på Vägverket efter rapport om bussolycka

Bussen i olyckan i Ängelsberg för ett år sedan borde inte fått köras över huvud taget där och då. Det sade ordföranden för Statens haverikommission Göran Rosvall i P4 Västmanland igår, och idag får han medhåll från Bussbranschens riksförbund exempelvis när det gäller däcken.

- Ja, jag tycker det görs ett intressant uttalande om däcken i rapporten. Det är ungefär samma inställning som Bussbranschens riksförbund har, att det måste utföras ytterligare tester, säger Tommie Vesterlund som är säkerhetsansvarig på Bussbranschens riksförbund.

- Vi föreslår sedan januari Vägverket omfattande test av de däck som finns på marknaden.

Olyckan berodde enligt kommissionen på flera samverkande faktorer som slitna däck och skarpt svägande och glashal väg, och chauffören kunde till slut inget köra - fast han körde långsammare än gällande hastighetsbegränsning.

Branschen välkomnar alla de rekommendationer som haverikommissionen ger, speciellt de till vägverket, säger Tommie Vesterlund.

- Som till exempel att det införs bestämmelser som innebär att en buss i passagerartrafik vintertid inte får trafikera olika typer av vägar, att verka för att det införs trepunktsbälten på samtliga platser.

Sedan vill bussbranschen att vintervägunderhåll ska prioriteras högre för vägar med tung trafik. Sist men inte minst vill branschen ha regler för hur bussbolagen ska arbeta med trafiksäkerhetsfrågor, säger Tommie Vesterlund.

- Man gör det så att säga på ett väldigt bra sätt rent praktiskt, men vi vill se det systematiserat och även nedtecknat i skriftliga kommentarer och riktlinjer.

Igår rapporterade P4 Västmanland att enligt haverikommissionen kan ingen ställas till svars för olyckan, för att det inte har skett något brott mot någon bestämmelse eller lag, men nu ska åklagare gå igenom rapporten och bilda sig en uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".