Björnöavverkning sågas

Inte bara privatpersoner, föreningar och organisationer kritiserar underlaget som ligger till grund för förslaget att avverka skog på Björnön i Västerås. Avverkningen har att göra med säkerheten på Västerås flygplats och nu underkänner även kommunens egna tjänstemän på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen den miljökoncekvensbeskrivning, kallad MKB, som gjorts om avverkningen. Den 18 februari ska Byggnadsnämnden avgöra om flygplatsen, med huvudägaren Västerås Stad, ska få dispens från strandskyddet på Björnön eller inte.
På flera punkter, närmare bestämt 13 stycken, kritiserar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen MKB:n, den utredning av för- och nackdelar med de olika alternativ till avverkning och deras konsekvenser, som ska göra politikernas beslut så väl underbyggt som möjligt. Yttranden saknas, förvaltningens förslag på att förkorta landningsbanan med 300 meter finns inte med, och heller inte varför det avförts. Och det är i strid med Naturvårdsverkets allmänna råd, skriver miljö- och hälsoskyddsdirektören Thomas Forsberg och inpektören Maria Lundin. I förslaget till yttrande efterlyser förvaltningen svaret på hur en avverkning ska genomföras praktiskt, vad den kommer det att kosta och hur en avverkning går ihop med Västerås stads miljömål. Tjänstemännen är oroliga för att fler områden på Björnön kommer att vara hotade i framtiden. MKB:n handlar bara om trädkronor och inte om det område på Björnön där nedschaktning av marken tidigare diskuterats, eller andra fasta hinder än trädkronorna, trots att ett 1000 kvm stort område är för högt för att anses som hinderfritt. Som slutkläm skriver förvaltningen att MKB:n inte är ett tillräckligt beslutsunderlag, och att man inte tänker ställa sig bakom någon dispens från strandskyddet. Men än så länge är förslaget till yttrande just ett förslag och ingenting som behöver komma till politikernas kännedom. Om det kritiska yttrandet överhuvud taget ska hamna på politikernas bord innan beslutet ska fattas, det bestämmer politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden på måndag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista