Häktet i Västerås fråga för justitieministern

Förslaget att lägga ner häktet i Västerås har nu blivit en fråga för justitieminister Thomas Bodström.

Det är den kristdemokratiske riksdagsledamoten Torsten Lindström som idag ställer en fråga i riksdagen till justitieministern.

Lindström menar att en flytt av häktes-verksamheten till Eskilstuna, som föreslagits, är olyckligt för rättsväsendet i Mälardalen.

Detta eftersom Västerås i dag är centrum för rättsväsendet i regionen med åklagarmyndighet, tingsrätt, frivård, polismyndighet och häkte.

En stängning av häktet skulle innebära att poliser, åklagare och advokater kommer att få lägga tid på transporter fram och tillbaka mellan Västerås och Eskilstuna.

Enligt Torsten Lindström innebär det bland annat en risk för att rättssäkerheten urholkas genom längre utredningstider, dessutom är det varken ekonomiskt eller miljövänligt.

Därför frågar han justitieministern vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att säkerställa häktesverksamhet i Västmanlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista