''Staten likadan som kapitalet''

Man kunde hoppas att staten var ett gott exempel, men så är det inte. Det är kommentaren från Sven-Erik Österberg, (s)-riksdagsledamot och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till en undersökning som visar att de statligt anställda mår mycket dåligt på sina arbetsplatser.
En undersökning av Statstjänstemannaförbundet gjort visar bland annat att hälften av de statsanställda tycker att arbetsbördan är för stor. Det är ingen skillnad mellan staten och de privata arbetsgivarna utan det är lika svårt att veta exakt vad den ökande ohälsan bland anställda beror på, oavsett privat eller statlig arbetsgivare, säger Österberg. Att göra problemet till bara en fråga om resurser tror Österberg är att förenkla det hela. Det handlar också om sådant som attityder, inflytande och den enskilde anställdes kontroll över sitt eget arbete, säger Österberg till SR Västmanland. Österberg hänvisar också till en utredning om hur man ska minska sjukfrånvaron i samhället, gjord av förre landshövdingen Jan Rydh, som nu är ute på remiss.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista